Gemeente Alkmaar
Over Alkmaars Kanaal
Er stroomt iets nieuws door Alkmaar. Een nieuwe energie, een aanstekelijke golf van initiatieven. Initiatieven die een vruchtbare grond vinden aan de oevers van het Noordhollandsch Kanaal. Zo eigen en zo Alkmaars dat dit gebied vanaf nu het ‘Alkmaars Kanaal’ heet. Alkmaars Kanaal biedt een stroom aan mogelijkheden. Want wil je investeren in een veelbelovend groeigebied, of een vliegende start voor jouw businessplan? Hier kan het. Wil je wonen met uitzicht over het water, en eindelijk duurzaam wonen? Al deze mogelijkheden zijn er, maar je moet ze zelf invullen. Alkmaars Kanaal is volop in beweging. Sluit je aan bij die beweging.

Informatie per deelgebied

1 / 5
Overdie
Met de bijzondere ligging aan weerszijden van de mooiste bocht in het kanaal staat ook dit gebied voor creatie en improvisatievermogen. En kenmerkt beweging het gebied. Hier wonen en werken de aanpakkers en de doorzetters. Ruwe bolsters, inventieve vernieuwers. Met de historische binnenstad vlak bij biedt Overdie een stad met nieuwe dimensies: ruimte, licht, lucht en uitzicht op het altijd stromende water.
2 / 5
Oudorp
Beweging kenmerkt dit stoere havenkwartier. Met de bijzondere ligging aan weerszijden van de mooiste bocht in het kanaal staat dit gebied voor creatie en improvisatievermogen. Hier wonen en werken de aanpakkers en de doorzetters. Ruwe bolsters, inventieve vernieuwers. Met de historische binnenstad vlak bij biedt Oudorp een stad met nieuwe dimensies: ruimte, licht, lucht en uitzicht op het altijd stromende water.
3 / 5
Overstad
Overstad is dé plek om af te spreken. Samen een filmpje pakken, uit eten, te winkelen. Overstad is ook de plek voor nieuwe initiatieven. Het is de stad voor bouwers en vrijbuiters, mensen die verbinding met de ander zoeken maar de vrijheid nodig hebben voor hun creativiteit. In de geest van vernieuwers als Ringers zal hier innovatie de boventoon voeren. Voor mensen die net even een stap verder zetten. Helemaal volgens het Alkmaars karakter: eerlijk, open en ambitieus.
4 / 5
RWZI
De ambitie voor RWZI is om van deze plek de komende 10 jaar een laboratoriumruimte te maken voor de stad van de toekomst. Op deze locatie kan worden geëxperimenteerd met tijdelijke programma’s. Onder andere voor het ontwikkelen van nieuwe kennis, die gaat over de winning van energie of het versterken van een klimaat adaptieve stad. Deze keuze is ingegeven door de aanwezigheid van de rioolwaterzuiveringsinstallatie die naar verwachting nog 10 jaar in gebruik is.
5 / 5
Viaanse Molen
Viaanse Molen biedt vruchtbare bodem voor nieuwe woonvormen en innovatieve ondernemingen. In deze wijk aan het water geldt de ideale mix van geborgenheid en vrijheid. Met de stad in de buurt en het buitengebied altijd dichtbij. De sloten reflecteren de moderne duurzame gebouwen. Het fietspad meandert langs de bebouwing en de begroeiing. Hier woon, werk, onderneem en ontspan je in eilanden van groen.